Tytöt ja teknologia

tytöt ja teknologia

Suomi on valmis, nyt se alkaa, muutos tekniikan alalla. Tunnen sen luissa ja ytimissäni. Onnittelen Sinä osaat! Tytöt ja teknologia -hanketta myönnetystä rahoituksesta.

Miksi?

Se on kysymys, jota useat saattavat pohtia.

Miksei?

On vastaus kysymykseesi.

Sinä osaat!
Kuva on otettu Sinä osaat! Tytöt ja teknologia -hankkeen sivulta.

Tunnistatko sinä itsesi tästä kuvauksesta: tekisi kauheasti mieli kokeilla, testata, räpeltää, säätää. Ihan sillein vapaasti, mutta et uskalla. Et uskalla koskea, et uskalla testata ja ennen kaikkea, et uskalla näyttää, ettet osaa. Luulet, että sinun pitää osata jo valmiiksi. Etkä osaa sanoa miksi, etkä osaa muuttaa toimintatapaasi.

Haluaisit kokeilla jotain uutta, mutta et vaan uskalla, sillä joutuisit menemään sellaisten joukkoon, jotka tietävät sujuvasti, mistä nettiselain suljetaan ja mitä tarkoittaa enter. Se ajaisi sinut tilanteeseen, jolloin joutuisit avaamaan suusi ja kysymään, mikä tarkoittaisi paljastumistasi eli sitä ettet tiedä, etkä osaa. Ja vaikka kuinka sanotaan, että ei sinun tarvitse osata, tuntuu vaan helpommalta mennä voimisteluharjoituksiin, keppihevoskerhoon tai partioon, koska tiedät, miten siellä toimitaan.

Minun on helppo kirjoittaa tästä, sillä teksti tulee sisimmästäni. Minä olen tuo, epävarma, hieman pelokas tyttö, joka haluaa tehdä jotain sellaista, mitä minun ei oleteta tekevän. Pystyäkseni murtautumaan ulos näkymättömästä lasikopista, tulee minun käyttää siihen suhteettoman paljon energiaa sen sijaan, että voisin vain tehdä sitä, mitä haluan. Lasikoppi seuraa läpi elämäni ja murtaudun ulos siitä yhä uudestaan ja uudestaan.

Tästä syystä haluan antaa tytöille ja nuorille naisille mahdollisuuden tutustua tekniikkaan ilman paineita osaamattomuudesta. Haluan olla rakentamassa ilmapiiriä, joka kannustaa testaamiseen, kokeilemiseen, virheiden tekemiseen sekä elinikäiseen oppimiseen ja tunteeseen: ”Minä voin tehdä mitä vaan elämässäni, kaikkea pystyy oppimaan”.

Nuoria ja lapsia pitää kannustaa elinikäiseen oppimiseen sekä tulee muistaa, että myös oppimista voi oppia.

Tuulta elämään