Verkostoitumista ja yritystoiminnan tavoitteiden kristallisoitumista

Narsissit ja kone parvekkeella

Yritystoimintani tavoitteiden kristallisoituminen on tapahtunut salakavalasti monien sattumien summana. Törmäsin helmikuussa Facebookin kautta Hämeenlinnan yrittäjäyhteisö Crazy Townilla järjestettävään Pitchaa & Pizzaa -tapahtumaan. Mainoksesta jäi mieleeni, että sieltä saa ilmaista pizzaa ja samalla kertoillaan omasta yritystoiminnasta. Aikataulu sopi hyvin minulle ja lähdin ensitöikseni syömään pizzaa sen lisäksi, että halusin katsastaa Crazy Townin puitteet, kun en päässyt lasteni sairasteluiden takia tsekkaamaan tiloja avoimien ovien päivänä.

Verkostoitumista ja ex tempore hissipuhe

Saavuin tuttavallisesti sanottuna CT:lle ajoissa ja vastaani sain kaksi vai oliko peräti kolme iloista naishenkilöä. He kysyivät yritystoiminnastani ja selitin rennosti, kuinka olin juuri aloittanut yrittäjänä. Kerroin koodausopetuksesta sekä sen tuomasta yhteistyöstä, painotin kuitenkin kuinka olen etsimässä oman yritykseni identiteettiä. Sain nimeni pitchauslistalle ensimmäiseksi ja päätettiin, että minut spiikataan sisään bloggarina. Pitkään pöytään alkoi saapumaan pizzoja toisensa jälkeen huumaavan tuoksun kera. Nyt on hyvät pidot ja vielä ilmaiset!

pitchaa & pizzaa
Pitchaa & Pizzaa -tapahtuman kutsu (kuva lainattu sivulta: https://www.crazytown.fi/pitchaa-pizzaa/)

Päähäni taka-alalle jäi mieleen sana pitchaa, hmm. Mitäköhän se tarkalleen ottaen tässä ympäristössä meinaa, minä kun olin ajatellut tulla juttelemaan rennosti pöydän ääreen jokaisen osanottajan kanssa yritystoiminnasta. Aika pian valkeni, että minunhan pitää kavuta kaikkien eteen ikään kuin esiintymislavalle pitämään puhe yrityksestäni! Olinko valmistellut sitä, NO EN. Mikä näin jälkeenpäin ajatellen oli hyvä juttu, olen kuulu ylivalmistautumisesta; kirjoitan yleensä puheeni sanasta sanaan ja harjoittelen sitä useita kertoja ennen esiintymistä. Minä suorastaan kammoksun esiintymistä… niin ja mainittakoon, että meinaan tulevaisuudessa työkseni vetää webinaareja verkossa.

Esiintymisjännitys jäi tulematta, ainoa mitä huomasin, oli se, että pidin taukoa pizzan syömisestä vähän ennen muiden eteen menemistä. Kerroin alle viidessä minuutissa, kuka olen, mitä teen ja mitä haluaisin tulevaisuudessa tehdä, lyhyesti ja ytimekkäästi. Vastasin sen jälkeen kysymyksiin ja huomasin jo tuossa vaiheessa sanovani, että haluan löytää oman polkuni ja kulkea sitä pitkin. Pääsin vaihtamaan muutaman sanan Diginörtti -nimisen koodausyrityksen omistajan Lisa-Marien kanssa ja samalla sovittiin tapaavamme myöhemmin. Sain myös kuulla, että alihankintakoodaustöitä on suhteellisen helppo saada, vaikka hinta on tietenkin alhaisempi, mitä saa tekemällä itsehallinnoimia projekteja. Tämä oli ilo uutinen minulle!

Palatakseni vielä Pitchaa & Pizzaa -tapahtumaan: kuuntelin puolentoista tunnin ajan, mitä erilaisempia esityksiä ja tajusin muiden miettineen jopa tarkasti, mitä meinasi puheessaan kertoa. En kuitenkaan harmitellut sitä, että minulta puuttuivat slaidit, vaan olin joutunut ikään kuin vahingossa tilanteeseen, josta pitää selvitä pelkällä intuitiivisella fiiliksellä ja jouduin kehittämään yritykseni hissipuheen kuin vahingossa. Yllätyin, kuinka hanakasti halusin edustaa omaa yritystäni, vaikka se jättikin toimintani hieman haparalle pohjalle, kun en ollut varma, mikä on punainen lanka yritystoiminnassani. Samalla se käynnisti miettimisprosessin omille tavoitteilleni ja sitä prosessia olen työstänyt siitä päivästä lähtien.

Yritystoimintaa tukeva Linkroomin

Tuossa samaisessa tapahtumassa sain kuulla, että Linkroomilta kannattaa hakea stipendiä toimintaansa ja aloinkin selvittämään, mikä Linkroom on ja millä perusteilla stipendi myönnetään. Se on Hämeenlinnan yrittäjyyttä edistävä taho, joka järjestää kasvua edistäviä tapahtumia sekä palveluita, tukee ideoita rahallisesti ja sen kautta voi löytää yhteistyöverkostoja omaan toimintaansa. Ihan mahtavaa! Myös Pizzaa & Pitchaa oli Linkroomin sekä Crazy Townin yhteistyössä järjestämä tapahtuma.

Stipendiä hakiessa jouduin taas jälleen miettimään, mikä on yritystoimintani ydin ja mitkä ovat tavoitteeni. Hakemuksesta taisi tulla aika pitkä, mutta ajatusteni seasta löytyi yksi kehityskelpoinen ja yhteiskunnallisesti merkittävä idea, jonka perusteella toimintaani myönnettiin stipendi. On aika kääriä hihat ylös ja alkaa tekemään töitä sen oman jutun tutkimiseen ja löytämiseen. Ehkä johonkin pisteeseen asti ’tekemällä oppii’ mentaliteetti kantaa, mutta entäpä siitä eteenpäin? Voin huljua muiden mukana turvallisesti tai sitten testata, jospa löytäisin sen ihan oman juttuni.

Yritystoiminnan tavoitteet

No mitkä ne tavoitteet sitten ovat? Voin sanoa, että olen kirjoittanut tätä postausta jo ainakin kolme viikkoa pienissä pätkissä ja joka kerran jälkeen olen joutunut muuttamaan tekstiä aika paljon. Yritystoimintani tavoitteet näyttää muuttuvan ja täsmentyvän viikko viikolta.

Olin taas tänään Crazy Townilla käymässä, koska siellä oli #digirockstarsin Kimmo Rouhiainen pitämässä Lean startup workshoppia. Aihe oli minulle täysin uusi, sillä olen pitänyt itseni kaukana termistä STARTUP. Olen mieltänyt itseni keittiönpöytäyrittäjäksi, joka poistuu hämähäkinseittejä roikkuvasta pölyisestä, samalla turvallisesta, työpisteestä vain harvoin ja pelästyy niilläkin kerroilla ulkomaailmaa. Startupin lisäksi olen kokenut termit ’kasvu’ ja ’kansainvälisyys’, myöskin vähän ahdistavana.

#digirockstars
Lean startup workshop (kuva lainattu tapahtuman sivulta: https://linkroom.cafe/2018/03/14/digirockstars-lean-startup-workshop-12-4-2018/)

Kuunnellessani Kimmon esittelyä liikeidean validoinnissa sekä arvioinnista, alkoi mielessäni jyskyttää ajatus: vaikka kuinka pidän pienimuotoisesta yritystoiminnastani ja pääsen tekemään työtä alihankkijana riskittä, olisiko kuitenkin hienoa luoda jotain ihan oikeata ja omaa? Senhän takia sanoin itseni irti vakituisesta palkkasuhteesta. Onko elämäni kuitenkaan muuttunut siitä yhtään, jos käytän edelleen kaiken energiani muiden liiketoiminnan kasvattamiseen ja tukemiseen. Toki yhteistyökuviot ovat reiluja ja siitä hyötyy molemmat osapuolet. Siltikin mielessäni kalvaa ajatus, enkö olekaan niin rohkea, mitä kuvittelin? Voisinko lähteä sille tielle, mikä pienenä ajatuksena pääni sopukoissa hehkuu?

Lean Startup -metodologialla voin ainakin aloittaa ideani testaamisen, rahaa siihen ei tarvitse, vain aikaa ja eiköhän sitä näin iltaisin tälle asialle vähän liikene. Täysin kristallisoituneita tavoitteita en vieläkään saanut puristettua itsestäni irti, vaikka niin luulin artikkelin ensimmäistä versiota ja lausetta kirjoittaessa. Jääköön sanat otsikkoon muistuttamaan yrityksen ensimmäisestä vuodesta ja siitä, millainen prosessi yrityksen rakentaminen on.   

Idearikasta kevättä kaikille!

Narsissi