Ajatuksiani & yhteenveto touko-elokuusta 2017

kukka sokeriherne

Kesän tai oikeastaan loppukesän aikana on tapahtunut paljon ja on aika tehdä yhteenvetoa, missä mennään unelmieni tavoittelemisen suhteen. Siitä syystä palaan alkuun eli elämäni ensimmäiseen postaukseen, jonka tein 2.7.2017. Sivustoni oli vielä silloin ilmaisessa WordPress.comissa ja kädet hikoillen julkaisin ensimmäisen kirjoitukseni, joka on lyhyt ja ytimekäs. Se kiteyttää ajatukseni siitä, miksi aloitin blogin kirjoittamisen ja tämän vuoksi kiinnitin sen blogisivustoni pääsivulle, jotta se on helposti kaikkien (mukaan lukien itseni) luettavissa.

Koodi Elämästäni

Visio tulevasta

En vieläkään tiedä lopullista määränpäätäni, eikä tarvitsekaan, mutta moni asia on tarkentunut matkan aikana. Olen löytänyt suunnan intohimolleni ja tiedän, mistä haluan blogissani kirjoittaa ja mitä aihepiiriä tutkia. Se on koodaamisen opettaminen lapsille, josta meinaan tehdä myös “päivätyöni” yrittäjänä.

Sosiaalisen median käyttöönotto

Tulevaisuuden vision löytämisen lisäksi toinen näkyvä harppaus  on sosiaalisen median tutkiminen ja käyttöön ottaminen. Tein itselleni Twitter sekä Instagram tilit ja voin todeta, että niiden parissa on tullut vietettyä aikaa, enkä tällä kertaa katso sitä pahalla. Olen löytänyt erityisesti Instagramista inspiraatiota elämäntyöprojektilleni seuraamalla samanhenkisiä ihmisiä. Kaipuu luovien asioiden pariin on tyydyttynyt ottamalla kuvia palveluun ja sovittamalla tekstiin vielä jotain koodaamiseen liittyvää. Kommunikoin Instassa englanninkielellä, joka avaa ovia suuremmalle yleisölle. Olen alkanut miettimään, pitäisikö kirjoittaa muutama testiartikkeli englanniksi, jotta Insta seuraajani pystyisivät lukemaan myös blogiani. En ole tästä vielä varma, mutta laitetaan asia mietintämyssyyn. Tämän hetkinen Instagramin seuraajamääräni on 52 ja on hauska katsoa, mikä se on vuoden päästä.

 

d = sosiaalinen media ongoing

  • mitä “somettaminen” tarkoittaa
  • käytetyimmät sovellukset: facebook, twitter, instagram jne.. ongoing
  • valitse muutama sovellus ja kokeile ongoing
  • onko somesta hyötyä minulle: Kyllä!
  • auttaako some tavoitteeni x-saavuttamisessa: Kyllä!
  • tuoko some lisäarvoa minulle/unelmalleni: Kyllä!

 

Twitteriin kirjoitan enimmäkseen äidinkielelläni. Aloitin twiittaamaan englanniksi, mutta lipsahdin takaisin suomenkielelle. Se johtui siitä, että pidän Twitteriä ensisijaisena kanavana, jonne ilmoitan blogiartikkeleiden julkaisusta ja tuntui hassulta laittaa twiitin saateteksti englanniksi, vaikka itse linkin takana odotti suomenkielinen sepustus. Twitterin seuraajamääräni on maltillinen 20, mutta en hätkähdä siitä. Olen kuitenkin löytänyt kanavan kautta blogilleni lukijoita ja sekä saanut jopa työtarjouksen. Koen Twitterin olevan luonteeltaan formaalimpi esimerkiksi Instagramiin verrattuna. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä pidän uutisvirran selaamisesta ja koen siitä olevan hyötyä niin ammatillisessa kuin henkilökohtaisessa mielessä.

Facebookin testaaminen on vielä vaiheessa; tein blogilleni tilin, mutta jätin homman kesken. Jouduin blogintilin perustamisen myötä kirjautua palveluun monen vuoden tauon jälkeen ja ei kovinkaan yllätyksellistä, poistettu tilini pompsahti eloon sillä sekunnilla ja sellaisenaan, kun olin sen aikoinaan hylännyt. Ärsyynnyin asiasta hieman ja en ole sen jälkeen kirjautunut Facebookiin, kuin vahingossa muutamaan kertaan. Uskon Facebookin olevan enemmän kuin hyödyllinen sekä blogilleni, että yrittäjän uralleni, mutta en ole vielä valmis olemaan aktiivinen siinä somekanavassa. Lyhyenä yhteenvetona sosiaalisen median asettamiini tavoitteisiin: KYLLÄ! somesta on hyötyä, se auttaa tavoitteeni x saavuttamisessa ja tuo lisä arvoa minulle sekä unelmalleni.

Koodaus blogissani ja elämässäni

Koodaus eli ohjelmointi oli pitkin viime kevättä se tyhjä kuori blogissani, jota en osannut täyttää millään, vaikka tunsin ja tiesin sisimmässä sen olevan ehkäpä tärkein aihealue. Sitten tapahtui jotain, löysin vuoden 2016 opetussuunnitelmasta ohjelmoinnin ja kirjoitin blogiartikkelin Miten lapsia opetetaan koodaamaan. Kyseinen kirjoitus avasi ovet moneen suuntaan. Olen kirjoittanut aiheesta nyt kaksi artikkelia ja saanut niistä hyvää palautetta. Jatkan lasten koodaamisen parissa, mutta blogitekstien julkaisuväli on pidentynyt. Käytännön kokeilut sekä laadukkaan artikkelin tuottaminen vie enemmän aikaa, mutta niinhän sen pitää olla ja siitä tiedän suuntani olevan oikea.

 

e = koodaus

 

Blogini rinnalle olen saanut käytännön työtä, toimin apuopettajana Kodareissa Tampereella, joka tarjoaa koodausopetusta lapsille, nuorille ja aikuisille. Kerron tästä myöhemmin lisää, mutta opetustuokiot ovat olleet mieleenpainuvia ja ajomatka kotiin on mennyt hymy huulilla. Yhteistyötä jatketaan ja opittavaa riittää minulla vielä roppakaupalla.

Palatakseni vielä kesän puuhiin, vietin koodaamisen suhteen varsin vilkkaan kesän: ohjelmoin Javalla erästä apuohjelmaa mieheni tarpeisiin, lisäksi katseli ja testailin, millainen ohjelmointikieli Lua on. Illat venyivät pitkiksi koodaillessani ja ehkäpä siitä syystä blogin kirjoittelu jäi harvemmalle. Omat koodausprojektit ovat elintärkeitä ammattitaidon ylläpitämisen ja kehittämisen suhteen, siksi niihin on hyvä syventyä tasaisin väliajoin.

Loppu löpinät

Oman sivustoni kehittäminen on jäänyt valitettavan pienelle huomiolle, vaikka olen löytänyt korjaamista tarvitsevia bugeja muutaman kappaleen. Aika ei aina riitä kaikkeen perhe-elämän keskellä ja joudun priorisoimaan tekemisiäni. Verkkokauppa on myös yksi piste kehittymiseni polulla, mutta jouduin siirtämään projektin aloitus ajankohtaa myöhemmäksi. Haluan ehdottomasti palata verkkokaupan rakentamiseen, kun vaan aika antaa periksi. Tuloksista raportoin tietenkin blogiini.

Taloushallintoartikkeleiden lisääminen blogikategorioihini taitaa olla tällä hetkellä huono idea, vaikka aluksi siitä innostuinkin. Tekniikassa ja opettamisessa riittää artikkeliaiheita pitkälle tulevaisuuteen asti ja taloushallinto tuntuu nyt turhalta lisältä niiden sekaan. Tässä tärkeimmät kuulumiseni ja ennen kaikkea:

Unelmoikaa ja toteuttakaa unelmanne!