Peruslisäosat WordPress.orgiin

Peruslisäosat

Peruslisäosat WordPress.orgiin on tiivis ja lyhyt kattaus lisäosia, joilla olen pärjännyt oman WordPress-sivustoni kanssa tämän kevään loistavasti. Tarkoitukseni on päivittää listausta sitä mukaan kun löydän niitä lisää. Olen aika nirso lisäosien suhteen, sillä haluan pitää sivustoni mahdollisimman suorituskykyisenä ja mitä enemmän kilkkeitä sivulla on, sitä hitaammin se käyttäytyy lukijoiden käsissä. Lisäksi haluan olla varmpa, että lisäosasta on hyötyä minulle. Mikäli kaivataan suurempaa lisäosakattausta, niin ehdotan vilkaisemaan wpbeginnerin Blueprint-artikkelia, jossa luetellaan kyseisen sivuston käyttämät lisäosat ja työkalut.

Lisäosien asentamisen, teemojen muokkaamisen ja yleensäkin päivittämisen suhteen pitää muistaa yksi tärkeä asia: ota sivustostasi varmuuskopio AINA ennen muutoksia tai päivittämistä! Näin varmistat, että saat palautettua sivustosi lähtötilanteeseen, mikäli jokin menee pieleen. Olen itse asiassa oppinut tämän kantapään kautta; muokkasin teemani koodia ottamatta varmuuskopiota ja tallennettua muutokseni, huomasin, että sivustoni lakkasi toimimasta kokonaan. Onneksi olin ottanut varmuuskopiot edellisellä viikolla ja sain palautettua blogini käyttökelpoiseksi.

Varmuuskopiointi cPanelista

Edellä mainitusta syystä johtuen, laitan pikaohjeet, miten saat otettua varmuuskopiot suoraan esimerkiksi cPanelista. Myös varmuuskopiointiin on olemassa WordPressin lisäosia, mutta painotan jälleen sitä, että mikäli ylläpidät itse sivustoasi, en näe järkevänä asentaa varmuuskopiointiin työkalua, koska toimenpide on helppo tehdä suoraan cPanelista tai vastaavasta sivuston hallintajärjestelmästä. Näin vältät kuormittamasta sivustoasi turhilla lisäosilla. Voi olla, että kaipaan lisäominaisuuksia myöhemmässä vaiheessa, mutta juuri tällä hetkellä manuaalinen varmuuskopiointi riittää minulle ja blogilleni.

Kotihakemiston varmuuskopiointi:

  1. Kirjaudu cPaneliin ja valitse Files -> Backup wizard
  2. Valitse Back Up
  3. Valitse Select Partial Backup -> Home directory -> Download Home directory Backup
  4. Tallenna tiedosto koneellesi

Tietokannan varmuuskopiointi:

  1. Valitse Files -> Backup wizard
  2. Valitse Back Up
  3. Valitse Select Partial Backup -> MySQL Database Backup -> valitse listasta oma tietokantasi
  4. Tallenna tiedosto koneellesi

Näillä ohjeilla saat otettua varmuuskopiot sekä kotihakemistostasi, että blogisi/sivustosi tietokannasta. Palautus onnistuu käyttämällä saman työkalun restore ominaisuutta, jolla ladataan yllä tallennetut tiedostot koneeltasi ja palautetaan ne sivustosi käyttöön.

Peruslisäosat WordPress.orgiin

[Huomio, en ole saanut artikkelistani keneltäkään sponsorirahaa! Kirjoitan omien kokemusteni pohjalta.]

Pärjään tällä hetkellä viidellä lisäosalla, jotka ovat Akismet Anti-Spam, Insert Headers and Footers, ShortPixel Image Optimizer, TinyMCE Advanced and Yoast SEO. Niiden lisäksi olen tarvinnut WordPress importeria ja Velvet Blues Update URLs –lisäosaa blogini siirtämisessä WordPress.comista WordPress.orgiin, mutta olen poistanut ne heti käytön jälkeen. Alla listaus peruslisäosista.

 Lisäosa  Käyttötarkoitus
Akismet Anti-Spam  Roskapostin suodatukseen
Insert Headers and Footers Google Analyticsin seurantakoodin lisäämiseen
ShortPixel Image Optimizer Kuvien pakkaamiseen sivuston nopeuttamiseksi
TinyMCE Advanced Artikkelin (blogitekstin) muokkaamiseen
Yoast SEO Hakukoneoptimointiin

Akismet Anti-Spam on roskapostin suodatukseen tarkoitettu työkalu ja kuuluu mielestäni peruslisäosiin, enkä avaa sen käyttöä tässä artikkelissa sen enempää. Insert Headers and Footers on apuväline Google Analyticsin seurantakoodin lisäämiseen ja siitä voi lukea enemmän postauksestani Tilastotyökalun Google Analyticsin asentaminen WordPress.orgiin.

TinyMCE Advanced

TinyMCE Advanced on lisäosa, jolla saa liitettyä artikkelin editointitilaan lisäominaisuuksia, niitä on mahdollista poistaa ja lisätä haluamansa mukaan. En ole tutkinut, olisiko TinyMCE Advanced -lisäosalle muita kilpailevia vaihtoehtoja, koska tämä on toiminut minulla moitteettomasti.

TinyMCEAdvanced -näkymä
TinyMCE Advanced -näkymä artikkelin muokkaimessa.

ShortPixel Image Optimizer

Kuvat ovat oleellinen osa lähes kaikkien blogeja ja sivustoja, sillä ne luovat tunnelmaa ja rakentavat yhdessä tekstin kanssa käyttäjäkokemuksen lukijalle. Käyttäjäkokemukseen liittyy myös sivuston nopeus, mitä nopeammin sivu aukeaa, sitä mukavampi fiilis tulee  lukijalle. Siitä syystä kuvien tulisi olla pakattuja, koska se vähentää kuvien lataamiseen käytettyä aikaa ja sitä kautta nettisivu tai blogipostaus avautuu nopeammin.

Valitsin kuvien pakkaamiseen ShortPixel Image Optimizer -lisäosan ja ihan siitä syystä, että kyseistä ohjelmaa on ladattu paljon ja arvostelut ovat positiivisia. Huomioitavaa on, että ilmaisessa versiossa kyseisellä ohjelmalla saa käsitellä 100 kuvaa per kuukausi ja sen jälkeen käyttö lukittuu, kunnes kuukauden kuluttua on mahdollista pakata seuraavat 100 kuvaa. WordPressissä jo olemassa olevat kuvat voi pakata yhdellä napin painalluksella ja tein operaation omalle blogilleni. En tajunnut, että kun lasketaan kaikki WordPressiin liittyvät kuvat teemoineen päivineen, niin kuvia tuli pakattavaksi noin 1 200 kappaletta! Eli 100 kuvan pakkaamisella jäin kauaksi siitä, mitä oikeasti tarvitsisin. En jaksanut alkaa tutkimaan toista lisäosaa, joten maksoin hyvillä mielin  9,20 €, jolla saan pakata yhteensä 10 000 kuvaa. Maksuvaihtoehtoja oli muitakin, mutta halusin könttäsummalla x määrän kuvanpakkauksia kuukausimaksullisen sijaan.

Yoast SEO

Yoast SEO on suosittu lisäosa hakukoneoptimointiin. Ilmaisversio on riittänyt tähän asti, mutta ehkä tulevaisuudessa haluan saada käyttööni enemmän ominaisuuksia. En mene tässä itse optimointiin, mutta mielestäni Yoast SEO on helppokäyttöinen, sillä se ohjeistaa mitä tekstissä tulisi parantaa, jotta sivusto olisi hakukoneystävällisempi. Työkalua käytetään artikkelin muokkaustilassa ja alla muutama kuvakaappaus miltä readability & SEO ohjeistukset näyttävät.

Etsinnän kohteena olevat lisäosat

Olen etsinyt lisäosaa, jolla voisin tehdä kauniita kuvagallerioita postauksiini, enkä ole löytänyt itselleni mieleistä. Testasin Final Tiles Grid Gallery Lite nimistä galleriatyökalua, mutta mielestäni se on liian raskaan oloinen ja en pitänyt siitä, että jokainen galleria piti erikseen käydä luomaassa ja vasta sitten liittää artikkeliin. WordPress.comissa automaattisesti oleva galleriatyökalu on juuri sellainen, mistä pidän eli kuvista pystyy tekemään gallerioita ihan suoraan Lisää media -painikkeesta avautuvassa ikkunassa.

Kaipaamani ominaisuus, joka löytyy myös WordPress.comista pyöreät kuvat, sillä en aina jaksa pyöristää kuvia kuvankäsittelyohjelmalla, vaan olisi näppärää muuttaa kuvien muotoa WordPressistä käsin.  Löytämäni gallerialisäosat ovat tehneet kuvista, joko vain pyöreitä tai vain suorakulmion muotoisia. Voi olla, etten ole osannut etsiä tai törmännyt juuri minulle sopivaan lisäosaan, mutta tällä hetkellä meinaan pyöristää kuvani muokkaamalla/lisäämällä teemaan sopivan CSS-tyylin.

Tutkinnan alla oli myös lisäosa, jolla saa muutettua postaukset ruudukoksi, sen sijaan, että ne olisi sijoitettu sivulle allekkain. Toiminnallisuus selkeyttäisi varsinkin teknisiin asioihin liittyviä artikkeleita, sillä yhdellä silmäyksellä näkisi enemmän kirjoitettuja postauksia. Ratkaisin tämän vaihtamalla teemaksi SmartCatin tekemän Relia Pron, jossa blogiartikkelit ovat ruudukkona.

Loppu löpinät

Siinä olivat tällä hetkellä käyttämäni lisäosat ja pyrin päivittämään listausta, sitä mukaan kun löydän mielestäni hyviä apuvälineitä bloggaamisen tueksi. Moniin aiheisiin olisi kiva perehtyä syvemmin, kuten esimerkiksi hakukoneoptimointiin tai kuvien optimointiin. Katsotaan, missä vaiheessa pääsen tutkimaan niitä lisää ja tietenkin jaan oppimani myös teille. Ties vaikka löytäisin erikoistumisosaamiseni kyseisistä aihealueista. Muistakaa jatkaa unelmienne tavoittelua arkisen ahertamisen lomassa!

One thought on “Peruslisäosat WordPress.orgiin

Comments are closed.