Ajatuksiani & yhteenveto huhtikuusta 2017

Taivas Rajana

On aika koota ajatuksiani & yhteenveto huhtikuusta 2017; mitä olen saanut aikaiseksi sekä suuntaa tutkimus- ja kehittymiskohteisiini. Kuukausittaiset katselmukset ovat hyvä oppimishetki omasta tekemisestä sekä tuo ryhtiä tavoitteelliseen kehittymiseen. En koe tarvitsevani niitä useammin, koska kirjoitan blogiani osa-aikaisesti. Tehtävälistaukset, joita käyn kohta läpi, löytyvät staattiselta sivulta nimellä Muistilistaa, jota päivitän muistaessani aina pitkin kuukautta.

a = Bloggaus

Mielestäni tämä kategoria on hyvällä mallilla. Olen käytännön kautta tutustunut bloggaamiseen; mitä se on ja miten sitä tehdään. Muiden blogeihin tutustuminen tapahtuu pikku hiljaa tässä sivussa ja rajasinkin aihealueet tekniikkaan & taloushallintoon Blogini matka, kehitys ja tulevaisuus -artikkelissani. Olen käsitellyt, mitä haluan bloggaamiselta sekä, mitä bloggaaminen merkitsee minulle satunnaisissa postauksissa (linkit niihin löytyvät sivustolta Muistilistaa) ja tulen palaamaan näihin aiheisiin vielä useaan kertaan.

Selkeästi työstettäviä aiheita bloggaus kategorian alla ovat bloggaukseen liittyvät säännöt, josta löysin jo kivasti lähdemateriaalia muutamasta muusta blogista ja ne kertovat kuvien käyttämiseen blogeissa. Itse käytän lähespoikkeuksetta aina omia kuvia, mutta esimerkiksi viimeisimmässä postauksessa jouduin pattitilanteessa lainaamaan toisen blogin kuvia ja merkkasin lähteen mielestäni näkyvästi sekä kuvien yhteyteen, että blogitekstiini.

Toinen keskeneräinen bloggaukseen liittyvä aihe on blogiportaalit ja -listat. Olen googletellut monta kertaa viikossa erilaisia blogilistoja, jotka olisivat samanlailla hengissä & käytössä kuin blogit.fi -sivusto. Lisäksi olen tutustunut blogiportaaleihin, mutta en löytänyt vielä mielestäni sellaisia kanavia, joista olisin innostunut todenteolla. Palaan näihin aiheisiin, kun löydän tarpeeksi materiaalia artikkelia varten.

b = WordPress.com – done

Olen nimennyt tämän kategorian mielestäni hieman hassusti WordPress -julkaisualustaksi. Käytännössä tämä aihealue pitää sisällään WordPress.comiin liittyvää ohjeistusta, jotka ovat ainakin osittain käyttökelpoisia myös WordPress.orgin kanssa, lähinnä käyttöliittymään liittyvät kuvat ovat erilaisia. Siitä syystä laitoin aliotsikoksi selkeyden vuoksi WordPress.comin.

Piste b on valmis eli done! Olen ottanut käyttöön sekä käyttänyt ilmaista versiota WordPress.comista, enkä palaa siihen enää. Sain kirjoitettua ohjeistusta kategorioista & avaisanoista, sivupalkin muokkaamisesta, blogit.fi kuvalinkin lisäämisestä sivupalkkiin ja ylävalikon eli menun luomisesta yläpalkkiin. Eipä tästä ole muuta sanottavaa kuin, että hommat jatkuu WordPress.orgin parissa.

c = Itsetutkiskelu

Aiheista vaikein! Tälle kategorialle pitäisi ehdottomasti suoda enemmän aikaa. Olen kuitenkin tyytyväinen artikkelistani: Kurkistus elämäni aarrekarttaan.  Tästä eteenpäin tavoitteenani on kirjoittaa yksi postaus per kuukausi aiheesta minä itse/itsetutkiskelu. Sitä vauhtia olen saanut jouluun mennessä jo monta pohtimissessiota pidettyä ja vietyä unelmaani eteenpäin.

d = Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on iso möykky ja nyt olisi aika ottaa se käsittelyyn. En ole facebookissa, twitterissä, enkä muullakaan somessa, paitsi kirjoitan vain tätä blogiani. Haluaisin todellakin nähdä sosiaalisen median voiman ja mitä se voi tehdä lukijamäärälleni. Mainittakoon, että huhtikuussa sivullani oli kävijöitä 74 kappaletta 10 eri maasta, istunnon keskimääräinen pituus oli 1:09 minuuttia ja sivun katselukertoja 157 kappaletta.

e = Koodaus

Ihan puhdas koodaus eli ohjelmointi on jäänyt loppu keväästä vähälle painopisteelle. Lisäksi en ole vielä keksinyt, enkä edes miettinyt, miten alan jakamaan kokemuksiani koodaamisesta. Kesän aikana tulen kuitenkin paneutumaan projektin merkeissä tähän aihepiiriin ja tulen löytämään työkalut koodaamisen muuntamisen postauskelpoiseksi kokemukseksi.

f = Hakukoneoptimointi (SEO)

Hakukoneoptimoinnista en ole kirjoittanut vielä sanaakaan, mutta teen sitä jokaisen artikkelin yhteydessä lisäosalla nimeltä Yoast SEO. Paneudun jossain vaiheessa tähänkin aihepiiriin tarkemmin ja tulen julkaisemaan kokemuksiani blogissani.

g = WordPress.org

Tällä hetkellä kuumin aiheeni on WordPress.org, johtuen ajankohtaisuudesta eli blogini siirrosta tähän ympäristöön. Artikkeleita on tullut iso liuta hostingpalveluntarjoajista ja tällä hetkellä viimeistelen WordPress.org ympäristön säätämiseen liittyviä postauksia valmiiksi. Haluan tehdä vielä yhteenvedon blogin siirrosta WordPress.org -ympäristöön, jotta tarvittavat ohjeet olisivat helposti löydettävissä niitä tarvitseville sekä laittaa tekniset asiat aihepiiriin liittyvät postaukset paremmin järjestykseen.

Työn alla on tällä hetkellä myös WordPressin lisäosat, koska yritän löytää mahdollisimman kevyesti toimivaa kuvagalleriaa sivustolleni ja lisäksi haluaisin näyttää selkeyden vuoksi postaukseni ruudukkona. En vain ole löytänyt vielä tarpeeksi hyviä työkaluja, jotka toimisivat siten kuin haluan.

h = Taloushallinto

Taloushallinto on täysin uusi idea blogini sisällöksi ja sitä pitää vielä miettiä, onko ideassa järkeä, miten sen toteuttaa ja milloin.

i = WooCommerce -verkkokauppa

WooCommerce -verkkokaupan toteuttaminen ja dokumentointi alkaa kesällä 2017 ja testiprojektin on tarkoitus valmistua viimeistään syyskuussa 2017. Siitä ei enempää tällä kertaa.

Loppu löpinät

Tehtävälistauksella alkaa olla pituutta, mutta onneksi ainakin kolme aihealuetta on jo hyvin käsiteltyjä. Ei tässä voi olla kuin tyytyväinen ja ylpeä itsestään. Tein sen: minulla on ihan oma blogi ja ihan omassa hallinnassa! Uskokaa tekin itseenne ja unelmiinne.

Taivas Rajana
Taivas Rajana