Tilastotyökalun Google Analyticsin asentaminen WordPress.orgiin

Google Analyticsin asentaminen

Tilastotyökalun Google Analyticsin asentaminen WordPress.orgiin kannattaa tehdä pian blogin tai yleensäkin verkkosivuston pystyyn laittamisen jälkeen. Mikäli mitään seurantasovellusta ei ole käytössä, on mahdoton tietää käykö sivustolla ketään tai mitä sivustolla vierailevat tekevät ja lukevat. Englanninkieliset ohjeet Google Analyticsin asentamiseen löytyvät lähteenäni käytetyn wpbeginnerin artikkelista How to Install Google Analytics in WordPress for Beginners, jonka avulla tein oman asennukseni.

Käytän Google Analyticsia selaimen kautta, enkä ole asentanut lisäosaa WordPress.org -blogialustalleni. Tämä tarkoittaa sitä, että kirjaudun selaimesta suoraan Google Analyticsiin ja tarkastelen sieltä tilastoja. Toinen mahdollisuus on asentaa WordPressiin lisäosa, jolla pystyy katsomaan suoraan WordPressin hallintapaneelista tilastotietoja. Haluan pitää WordPress.org -blogisivustoni kevyenä, jotta sivustot toimisivat mahdollisimman nopeasti ja siitä syystä yritän välttää turhien lisäosien asentamista blogialustalleni. Google Analytics lisäosa MonsterInsights näyttää tilastodatan WordPressin hallintapaneelissa ja siitä on saatavilla sekä ilmainen, että maksullinen pro versio.

Google Analyticsin asentaminen

Asentaminen aloitetaan luomalla Google Analytics tili ja sen luonti onnistuu alla olevan listauksen mukaisesti. Olen kopioinut kolmen ensimmäisen stepin kuvat lähteeni artikkelista How to Install Google Analytics in WordPress for Beginners, koska en valitettavasti dokumentoinut alusta alkaen oman tilini luomista ja siitä syystä en saa enää kyseisiä kuvia itse otettua. Tästä siis opiksi se, että dokumentoi AINA HETI kaikki vaiheet, vaikka vain pikaisesti kuvakaappauksin, jos meinaat jakaa ohjeita omassa blogissasi.

 1.  Luo Google Analytics -tili

 1. mene Google Analytics -kirjautumissivulle, valitse luo tili
 2. kirjaudu sisään gmail- tai google-tunnuksilla
 3. valitse verkkosivu (ei mobiili, tästä vaiheesta ei ole kuvaa)
 4. täytä alkutiedot tilille (tilinnimi, verkkotunnus, maa jne.)
 5. klikkaa “Get Tracking ID/Seurantatunnus” nappia ja hyväksy käyttöehdot (ei kuvaa)
 6. tarvitset seurantakoodia myöhemmin; kopioi se tai jätä sivu auki

Google pyytää jossain vaiheessa varmentamaan, että verkkosivusto on sinun omasi. En valitettavasti muista, missä kohtaa se tapahtuu ja How to Install Google Analytics in WordPress for Beginners artikkelissa ei mainita varmentamisesta mitään, jos käyttää Google Analytics sovellusta sellaisenaan, eikä esimerkiksi MonsterInsightsia. Itse hoidin varmentamisen siten, että siirsin Googlelta saaman HTML-tiedoston omalta koneeltani terminaalia eli komentokehotetta käyttämällä webhotellini serverille ja se onnistuu Linux ympäristössä seuraavasti:

 • avaa terminaali eli komentokehote
 • siirry hakemistoon, johon olet tallentanut googlen html-tiedoston
 • Anna komento:

 scp <korvaa_tämä_googlen_tiedostolla>.html <webhotellin_serveri>:/home/xxx/public_html

Scp on komento, jolle annetaan attribuutteina ensin googlelta saama xxx.html -tiedosto ja viimeisenä komennossa on paikka, jonne tiedosto siirretään eli webhotellin serverille kansioon nimeltä public_html. HTML-tiedosto jätetään kyseiseen kansioon, eikä sitä saa poistaa, näin varmennus on voimassa koko ajan.

   2. Asenna Insert Headers and Footers lisäosa

 1. Mene hallintapaneelin Lisäosat -kohtaan
 2. Hae listasta Inser Headers and Footers
 3. Klikkaa Asenna nyt ja ota lisäosa käyttöön
 4. Valitse Asetukset -> Insert Headers and Footers
 5. Liitä 1F kohdassa kopioitu seurantakoodi Scripts in Header laatikkoon
 6.  Paina Save nappia!
InsertHeadersAndFooters
Kopioi Google Analytics seurantakoodi Scripts in Header laatikkoon ja paina Save.

Loppu löpinät

Siinä se ja muuta ei tarvita kuin kävijöitä sivustolle! Toki seuraava vaihe on opetella käyttämään ja lukemaan Google Analyticsin hallintapaneelia. Aika moni asia löytyy nopeasti rämppäämällä käyttöliittymää edes takaisin ja alkuvaiheessa sillä pärjää pitkälle. On silti ihan mieltä avartavaa katsoa alusta asti sivuston kehitystä; mitä kautta lukijat tulevat sivustolle, mitä he tekevät siellä ja mitkä artikkelit keräävät eniten lukijoita. Mitä aikaisemmin analysoinnin opettelemisen aloittaa, sitä helpompi on jatkossa kehittää sivustoa ja varsinkin siinä vaiheessa, kun sivustolla alkaa olla jo tosissaan kävijöitä. Tsemppiä opetteluun ja unelmien tavoittelemiseen!

2 thoughts on “Tilastotyökalun Google Analyticsin asentaminen WordPress.orgiin

Comments are closed.