Artikkelikuvan lisääminen WordPressin RSS-syötteisiin

Artikkelikuvat ovat puuttuneet postauksistani blogit.fi -sivustolla siitä asti, kun otin käyttöön WordPress.orgin. Ongelma näkyy hyvin alla olevasta kuvakaappauksesta, joka on blogi.fi -palvelusta: jokaisella WordPress.orgissa kirjoitetulla artikkelillani (kolme kappaletta) on sama kuva, joka ei ole asettamani artikkelikuva, vaan kuva blogini etusivusta.

Blogit.fi featured images missing

Tutkimalla aihetta monesta eri näkökulmasta, löysin vihdoinkin ohjeen  How to Show Featured Image in WordPress RSS Feed eli  artikkelikuvan lisääminen WordPressin RSS-syötteisiin. Oletan ongelmani johtuvan  siitä, että blogit.fi  päivittää luultavimmin RSS-syötteillä blogisivustolleen rekisteröityneiden jäsenten blogipostaukset ja minun blogini koodista puuttuu artikkelikuvien liittäminen RSS-syötteisiin.

Käytän Twenty Thirteen -teemaa ja en tiedä onko se sen verran vanha, että teeman koodi ei sisällä kyseistä ominaisuutta, vai tuleeko ominaisuus yleensäkään teeman mukana ja täten se pitää lisätä joko koodipätkällä tai vaihtoehtoisesti asentamalla lisäosan. Artikkelikuvat RSS-syötteissä toimivat vanhassa WordPress.com -blogissani, mutta sehän onkin täysin esisäädetty kaikilla perusominaisuuksilla. Piti tarkastaa WordPress.comin koodista, että miltä siellä näyttää, kunnes muistin, ettei koodin tarkastelu ole mahdollista WordPress.comissa.

Artikkelikuvan lisääminen RSS-syötteisiin

How to Show Featured Image in WordPress RSS Feed -sivun mukaan artikkelin lisääminen RSS-syötteisiin onnistuu kahdella tavalla, joko lisäämällä koodin pätkä funtions.php -tiedostoon tai asentamalla lisäosan. Näytän kohta molemmat tavat.

Ennen sitä haluan lisätä tähän muutamia linkkejä, sillä ohjeistusta löytyi lopulta monilta eri sivustoilta ja lisättävästä koodista oli tarjolla useita versioita. En saanut yllä mainitseman sivun koodilla korjattua ongelmaani, mutta luulen sen johtuvan siitä, teemani eli Twenty Thirteen on hieman vanhempaa vuosimallia verrattuna  kyseiseen artikkeliin. Tässä listaa erilaisista ohjeista, käytännössä niiden ero on koodissa, joka pitää liittää functions.php -tiedostoon, muuten homma toimii samalla tavalla.

Koodin lisääminen funtions.php -tiedostoon

  1. Ota backup WordPressistä (lisäosalla tai esim. cPanelista suoraan)
  2. Avaa hallintapaneelista Ulkoasu -> Muokkain (Appearance -> Editor)
  3. Valitse tiedostoista functions.php
  4. Lisää tiedoston loppuun alla oleva koodin pätkä
  5. Klikkaa Päivitä tiedosto

functions.php -tiedosto

Alla oleva koodi on peräisin Add Post Thumbnail to your WordPress RSS Feeds -sivustolta ja postaus on julkaistu vuonna 2012.

// Add featured image to RSS feeds
function rss_post_thumbnail($content) {
global $post;
if(has_post_thumbnail($post->ID)) {
$content = '<p>' . get_the_post_thumbnail($post->ID) .
'</p>' . get_the_content();
}
return $content;
}
add_filter('the_excerpt_rss', 'rss_post_thumbnail');
add_filter('the_content_feed', 'rss_post_thumbnail');

Tässä vertailuna uudempaa koodia vuodelta 2016 artikkelista: How to Show Featured Image in WordPress RSS Feed.

// Add featured image to RSS feeds
function featuredtoRSS($content) {
global $post;
if ( has_post_thumbnail( $post->ID ) ){
$content = '<div>' . get_the_post_thumbnail( $post->ID, 'medium', array( 'style' => 'margin-bottom: 15px;' ) ) . '</div>' . $content;
}
return $content;
}
 
add_filter('the_excerpt_rss', 'featuredtoRSS');
add_filter('the_content_feed', 'featuredtoRSS');

Ehdotan testaamaan vanhemmilla teemoilla 2012 vuodelta löydettyä koodia ja uudemmille teemoille kannattaa mielestäni kokeilla alinta koodia.

Lisäosan käyttäminen

Monen mielestä turvallisempi vaihtoehto artikkelikuvien lisäämiseen RSS-syötteisiin on tehdä se lisäosan avulla. Yritän itse pitää WordPress-julkaisualustani mahdollisimman siistinä ja olla asentamatta liikaa lisäosia, jottei sivustoni hidastu. Muokkaan teemaani ja blogini ominaisuuksia mielellään suoraan koodiin, mikäli se on mahdollista. Listaan alle lisäosia, joihin olen törmännyt tutkimukseni aikana. En pysty suosittelemaan niistä mitään, juurikin kokemuksen puutteen vuoksi, mutta ehkäpä näistä saa jotain ideaa omiin tarpeisiinsa.

Ohjeita lisäosien käyttämiseen löytyy sivulta How to Display Featured Image in WordPress RSS feed.

RSS-syötteen testaaminen

Koodimuutosten jälkeen on hyvä päästä testaamaan RSS-syötteen toimivuutta, ennen kuin julkaisee esimerkiksi tätä postausta. Siihen löytyy googlettamalla ilmaisia työkaluja, joihin kirjoitetaan verkkotunnus oman blogin artikkeleiden RSS-syöteisiin. Minun blogini RSS-syötteet ovat saatavilla osoitteesta: http://koodielamastani.fi/feed, jonka kirjoitin FeedBucketin tarjoamaan RSS-syötteiden tarkastelusivustolle. Tulokset näyttivät seuraavalta eli kuva on liitetty syötteeseen, ainakin FeedBucketin mukaan.

Result of free RSS feed check with FeedBucket

Tarkoitukseni on testata vielä ihan oikeassa ympäristössä kuvallisten RSS-syötteiden toimivuutta.  Julkaisen tämän postauksen ja katson, päivittyykö blogini artikkelikuvat tällä kertaa oikein blogit.fi sivustolle.  Palaan laittamaan tuloskuvan tähän ja ihan jännittää, että olenko tulkinnut oikein Twenty Thirteen -teeman koodin toimimista.

Jes, toimii! Aurinkoista aamua postauksessa näkyy asettamani artikkelikuva. Hienoa! Tämän postauksen RSS-syötteessä ei ollut artikkelikuvaa, koska unohdin yksinkertaisesti laittaa sen eilen ja julkaisin sekä päivitin blogit.fi sivustolle postaukseni ilman kuvaa. RSS-syötteitä ei lueta jo julkaistujen postausten osalta näköjään uudestaan ja siksi tähän julkaisuun jäi kuva blogini etusivusta. Ohjeeni on nyt testattu käytännössä toimivaksi, toki jokainen teema on koodattu erilailla ja sama koodi ei välttämättä toimi jokaisen teeman yhteydessä.

2 thoughts on “Artikkelikuvan lisääminen WordPressin RSS-syötteisiin

  1. Minulla oli sama ongelma, mutta ohjeillasi sain syötteen toimimaan myös kuvien osalta. Kiitos! 🙂

Comments are closed.