Blogin sisällön siirtäminen WordPress.comista WordPress.orgiin

Blogin sisällön siirtäminen WordPress.comista WordPress.orgiin on mahdollista! Se onnistui minulta  How to Properly Move Your Blog from WordPress.com to WordPress.org -ohjeita seuraamalla. Kirjoittaessani tätä artikkelia löysin samalta wpbeginnerin sivustolta monia muita hyviä vinkkejä WordPressin konfiguroimiseen sekä muun muassa ohjeet, miten saan päivitettyä siirrettyihin blogisisällön  linkkeihin uudet URL:t.

Blogin sisällön siirtäminen

WordPressissä on työkalut siirtoa varten eli käytännössä vanhasta blogista otetaan data ulos xml-tiedostona, joka importoidaan uuteen blogiin. Se tapahtuu lyhykäisyydessään näin:

 1. Ota blogin data ulos WordPress.comista
  • Asetukset -> Vie sisältöä -> Export all
  • Pura viety data koneellesi (extract), kansio sisältää xml-päätteisen tiedoston
 2. Tuo blogin data WordPress.org ympäristöön
  • Asenna WordPress datan tuontityökalu: Työkalut -> Tuo -> WordPress (Asenna nyt)
  • Aktivoi ja avaa WordPress importer
  • Valitse koneeltasi WordPress.comista exportattu xml-tiedosto
  • Klikkaa Upload file and import

Tarkemmat ohjeet löytyvät edellä mainitsemastani wpbeginnerin artikkelista, siellä on muun muassa neuvoja mitä tehdä, jos exportattu xml-tiedosto on liian suuri ja se pitää siirtää uuteen blogiympäristöön osissa.

Huomattavaa koko prosessissa on se, että käyttäjät tulee ohjata uudelle sivustolle tavalla tai toisella. Itse tein sen ihan vain laittamalla postauksen vanhaan blogiini, jossa kerroin blogin siirrosta uuden blogin linkin kera. Harmillista tässä menetelmässä on se, että hakukoneita ajatellen kaikki alkaa alusta ja hakukoneissa ansaitut sijoitukset menetetään. WordPress.comissa ei ole mahdollista muokata koodia siten, että sivuston uudelleenohjaus toimisi ja hakukonesijoitukset pysyisivät ennallaan. Mikäli haluaa säilyttää hakukonesijoitukset sekä ohjata käyttäjät huomaamattomasti uudelle sivustolle, on siihen tarjolla WordPressin.comin maksullinen Site Redirect. Manuaalisesti tehtävään hakukonesijoitukset säilyttävään 301 uudelleenohjaukseen voi katsoa vinkkiä täältä: .htaccess tiedoston käyttö.

 Linkkien päivittäminen

Päivitin blogini sisäiset linkit eli viittaukset aikaisempiin postauksiini manuaalisesti, koska minulta jäi huomaamatta tämä ohje:  How to Update URLs When Moving Your WordPress Site. Onneksi siirrettyjä blogitekstejä oli vain alle 30 kappaletta, joten työhön ei kulunut kovin pitkää aikaa.

Minun sivustoni tapauksessani linkkien URL:n päivittäminen tarkoittaa, että koodielamastani.wordpress.com tilalle vaihdetaan koodielamastani.fi. Linkkien jäädessä päivittämättä lukija saattaa päätyä WordPress.comissa olevaan “vanhaan blogiini” tai pahimassa tapauksessa hän ei saa mitään näkyviin, mikäli olen jo kytkenyt WordPress.comissa olevan blogin pois näkyvistä. Ongelma ratkeaa käyttämällä Velvet Blues Update URLs -lisäosaa URL:ien päivittämiseen:

 1. Ota backup blogistasi (How To Make a WordPress Database Backup Manually)
 2. Asenna ja aktivoi Velvet Blues Update URLs lisäosa
 3. Avaa lisäosa Työkalut -> Update URLs ja syötä vanha sekä uusi URL
 4. Valitse mitkä URL:t haluat päivittää ja klikkaa Update URLs NOW
 5. Saat listan tuloksista

Päivittämättömiä URL:ja löytyi blogistani eli en ollut manuaalisesti huomannut muuttaa kaikkia linkkejä. Olisihan se ollut huomattavasti pienempi työ hoitaa linkkien päivitys tällä tavoin. Ihan naurattaa oma räpeltäminen, mutta kuten aina hoen: tekemällä oppii.

Loppu löpinät

Kannattaa kahlata tarkasti läpi wpbeginnerin artikkeli blogin sisällön siirtämisestä, koska siinä kerrottiin myös kuinka blogrollin sisällön voi siirtää WordPressin blogista toiseen. Itselläni ei ole “blogrollia” – olisikohan se suomennettuna linkkilista – sivupalkissa, enkä siitä syystä käynyt läpi sen siirtämistä omassa blogissani.

Tällä hetkellä olen todella tyytyväinen wpbeginnerin artikkelitarjontaan, joten se voisi olla oman blogrollini ensimmäinen linkki. Eikös ole hyvä idea! Tästä on hyvä jatkaa ja kuten myös aikaisemmin: yksi postaus tuo päähäni 2-5 uutta blogiteksti-ideaa. Täytyykin päivittää muistilistaani. Iloisia kevätpäiviä!

One thought on “Blogin sisällön siirtäminen WordPress.comista WordPress.orgiin

Comments are closed.