WordPress.org asentaminen SSH-yhteyden kautta

Mennään suoraan WordPress.orgin asentamiseen. Tein sen loppujen lopuksi SSH-yhteydellä, koska en saanut FTP-yhteyttä toimimaan kunnolla. Syytä FTP-yhteyden huonouteen en osaa sanoa, sekin on syytä jossain vaiheessa selvittää. Kiersin ongelman käyttämällä SSH:ta eli otin Puttylla yhteyden palvelimeeni ja latasin WordPressin asennustiedostot suoraan sinne. Asentaminen alkaa tietokannan luonnilla ja jatkuu webhotellin palvelimen päässä lataamalla viimeisin versio WordPressistä. Seuraavaksi ohjeet koko prosessiin, työ ei ole suuri, kun vaan tietää, mitä tekee ja yhteydet toimivat.

Tietokannan luonti

Ennen asentamista pitää luoda cPanelin tai muun webhotellin hallintatyökalun kautta tietokanta WorpdPressiä varten ja käyttäjä, jolla on kaikki oikeudet tietokantaan sekä liittää käyttäjä  luotuun tietokantaan. Tämä kaikki onnistuu avaamalla cPanelista MySQLDatabases:

 • Ota talteen, tietokannannimi, käyttäjänimi ja salasana, tarvitset niitä myöhemmin!
 • Create New Database       => nimeä tietokanta ja valitse Create Database
 • Add New User               => anna käyttäjänimi, salasana ja valitse Create New User, muista antaa käyttäjälle kaikki oikeudet!
 • Add User To Database      => valitse juuri luotu käyttäjä sekä tietokanta ja paina add

WordPress asennus

Kuten jo totesin, mielestäni WordPress-asennustiedostojen lataaminen suoraan webhotellini palvelimelle SSH-yhteyden avulla tuntui helpolta ratkaisulta. Otin yhteyden Putty-sovelluksella webhotellini palvelimelle, tiedot SSH-yhteyden muodostamiseen saa palveluntarjoajalta. Tein listauksen kaikki stepit, suoritettavat komennot ovat boldattuja.

 1. Mene hakemistoon public_html:cd public_html
 2. Lataa viimeisin versio WordPressistä: wget https://wordpress.org/latest.tar.gz
 3.  Anna oikeudet ladatun tiedoston käsittelemiseen: chmod 777 latest.tar.gz
 4. Pura ladattu tiedosto: tar -xzvf latest.tar.gz
 5. Siirrä purettu hakemistorakenne yksi kansio ylemmäksi: mv wordpress/* .
 6. Poista turhaksi jäänyt wordpress hakemisto: rm -r wordpress/
 7. Muuta tiedoston wp-config-sample.php nimi: mv wp-config-sample.php wp-config.php
 8. Laita cPanelissa luomasi tietokannannimi, käyttäjätunnus ja salasana tiedostoon wp-config.php: nano  wp-config.php ja tallenna tiedosto (ks. esimerkkikuva wp-config.php tiedostosta)
 9. Kopioi selaimeen osoite: http://sinunverkkotunnus.fi/wp-admin/install.php
Esimerkki wp-config.php -tiedostosta.

Kohta 9 eli osoitteen kopioiminen selaimeen käynnistää WordPressin ohjatun asentamisen, jonka aikana valitaan muun muassa kieli- ja aika-asetukset. Siitä en kirjoita tarkempaa selostusta, koska asennus etenee selkeästi. Ei se sen kummallisempaa ollut ja ainahan palvelimelta voi poistaa WordPressin tiedostot ja aloittaa alusta uudestaan, mikäli tulee esimerkiksi kirjoitusvirheitä ja tiedostot latautuu tai kopioituu esimerkiksi väärään hakemistoon.

Tässä ohjeessa WordPress asennetaan suoraan public_html hakemiston juureen, koska haluan, että blogini on suoraan esillä, kun kirjoitan selaimeen verkkotunnukseni www.koodielamastani.fi. Mikäli blogi tai joku muu WordPress-sivusto halutaan olevan tietyn verkkotunnuksen alihakemistossa eikä juuressa, pitää public_html hakemiston alle luoda uusi hakemisto, jonne ladataan WordPressin asennustiedostot ja tehdään yllä mainittavat toimenpiteet. Alihakemisto voisi olla vaikka blogi ja verkkotunnuksessa se näkyisi näin: www.koodielamastani.fi/blogi. Viimeinen kohta asennuksessa menisisikin seuraavasti;  Kopioi selaimeen osoite, http://sinunverkkotunnus.fi/blogi/wp-admin/install.php.

Loppu löpinät

Nyt se on tehty! Blogini koti on vaihtanut paikkaa ja muutto hoidettu. Vielä on paljon säätämistä jäljellä, kuten oikeissa muutoissa, mutta kaikki aikanaan. Opettelemista on runsain määrin, mutta piristävää saada muokattavissa oleva ympäristö käyttöön. Olen saanut jo koskea nykyisen teeman koodiinkin, mutta kerron siitä enemmän myöhemmin.

Seuraava postauksen aiheeni voisi olla ohjeistusta siitä,  miten blogin sisällön saa siirrettyä WordPress.comista WordPress.orgiin. Luulin alun perin, ettei blogin sisällön siirtäminen ole mahdollista, sillä kotikaupunkini blogikurssilla, jossa ystäväni oli, sanottiin niin. Siitä virheellisestä tiedosta oli hyötyä minulle, koska aloin kiireenvilkkaa suunnittelemaan blogini kodin vaihtoa. Mikäli olisin tiennyt sisällön siirtämisen olevan 1-2 illan juttu, niin en olisi laittanut tätä projektia aluille ehkä vieläkään.

Blogini ulkoasu saattaa muuttua vähän väliä, se johtuu siitä, että testailen kaikenlaisia vaihtoehtoja. En laita blogiani ylläpitomoodiin, vaan teen testailuni ihan livenä.  Eiköhän tämä ollut tässä tältä illalta. Kauniita unia, unelmien kuvia!