Webhotellin käyttöönotto

Hyvää alkavaa viikonloppua tällä kertaa oksennustaudin keskeltä! On hetki aikaa syventyä blogiini. Vuorossa olisi selvittää, miten saan siirrettyä WordPress.comista blogini WordPress.orgiin. Oma verkkotunnus ja webhotelli on hommattu, mitkä ovat seuraavat stepit?

 • koodielamastani.fi verkkotunnus done
 • webhotelli done
 • seuraavat stepit? ongoing

Aloitetaan webhotellin päästä, selvitän ensin, mitä toimenpiteitä webhotelliin pitää tehdä, ennen kuin saan asennettua sinne WordPressin. Avataanpas sähköposti:

 • Oma Louhi- verkkosivusto, omien tietojen hallinnointiin checked
 • Louhen wiki – ohjeita mm. webhotellin käyttöönottoon checked
 • Omien verkkosivujen hallintapaneeli (cPanel) checked
  • luo sähköpostitili ja testaa toimivuus done
 • Lataa tiedostojen siirtämistä varten FTP-sovellus done
 • Testaa FTP:n toimivuus done
 • Testaa SSH-yhteys done

Sähköpostitilin luominen

Pikainen työkalujen läpikäynti suoritettu ja aloitan sähköpostitilin luomisella, joka tapahtuu cPanel-hallintapaneelin kautta. (Huom. WordPressin asentamiseen ei vaadita sähköpostitilin luomista!) Kirjauduin cPanel-hallintapaneeliin Louhelta saamasta verkko-osoitteesta, sen jälkeen valitsin cPanelin etusivulta reunavalikosta Email Accounts. Tarkemmat ohjeet löytyvät varmasti kultakin palveluntarjoajalta sekä googlesta. Syötän sähköpostinluontisivulle haluamani osoitteen: marika.kononen@koodielamastani.fi, annan salasanan kahteen kertaan ja varaan sähköpostilaatikolleni tilaa webhotellin kapasiteetista 250 MB. Painan Create Account  ja  sähköpostitili on luotu. Hienoa!

SahkopostiLisatty

Nyt voin lisätä Minä & blogini sivulle sähköpostiosoitteeni sekä testata, että sähköposti toimii. Testattu ja se toimii. Lopuksi lisään vielä luodun sähköpostitilin sähköpostiohjelmaan nimeltä Thunderbird Mail, jota käytän omalla koneellani sähköpostien selaamiseen ja lähettämiseen.

FTP-yhteys

Pystyäkseni asentamaan WordPressin, minun pitää saada siirrettyä tiedostot webhotelliini eli toiselle tietokoneelle  (Louhen palvelimelle) ja se onnistuu FTP:llä. Päätin asentaa FileZilla nimisen sovelluksen, jolla pystyn siirtelemään tiedostoja oman tietokoneeni ja palvelimen välillä. Mainittakoon, että minulla on Linuxin Ubuntu käyttöjärjestelmänä tietokoneessani ja osa vinkeistäni saattaa toimia vain Linux-ympäristössä.

FileZilla on nyt asennettu ja sain vihdoinkin yhteyden palvelimelle. Kaikki ei sujunutkaan niin jouhevasti kuin kuvittelin. Asennettuani FileZillan ja laitettuani palveluntarjoajalta saaman osoitteen, käyttäjätunnuksen ja salasana oikeisiin kohtiin, yhteydenmuodostus palvelimelle kaatui aina virheeseen:

Error:    Connection timed out after 20 seconds of inactivity
Error:    Failed to retrieve directory listing

Googlettamalla selvisi, että virhe voi johtua liian hitaasta nettiyhteydestä. Mielestäni meillä pitäisi olla nopea yhteys, joten en ole varma mistä virhe johtuu. Tässä  video, jossa näytetään miten FileZillan asetuksista voi muuttaa timeoutia suuremmaksi, laitoin itselleni siihen luvun 120.

SSH-yhteys

SSH-yhteyttä varten asensin koneelleni Putty-nimisen sovelluksen, jolla pääsen myös ottamaan yhteyden webhotelliini. Yhteyden luonti onnistui heti Louhelta saamilla käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Loppu löpinät

Ympäristö on viittä vaille valmis WordPressin asennukseen. Joku seuraavista postauksistani tulee käsittelemään sitä, joten en paljasta nyt enempää. Kivaa kevät puuhaa! Olisi varmaan ennen asentamista vielä hyvä selvittää, mitä kaikkea muuta joudun puuhastelemaan WordPressin parissa, ennen kuin se on käyttövalmis. Ainakin lisäosien asentamista ja muuta sen sellaista. Eiköhän ne ajan kanssa selviä.

Harmikseni yhteydenmuodostaminen palvelimelle FileZillalla on äärimmäisen epäluotettavaa, yhteyttä ei vaan meinaa saada ja SSH:lla saan sen heti, joten katsotaan, mitä jumppaa joudun tekemään tämän asian suhteen. Jospa siirtäisin pelkästään SSH:lla WordPressin tiedostot palvelimelle, niin ei tarvitsisi murehtia FileZillaa. Katsotaan mitä keksin.

Aurinkoista viikonloppua!