Webhotellin valintaa & vertailua

Kysyin valitsemiltani suomalaisilta webhotellipalveluita tarjoavilta yrityksiltä vaihtoehtoja kolmelle WordPress-projektilleni sekä WordPress-projektille sisältäen WooCommerce-verkkokaupan. Luulin aluksi pärjääväni yhdellä webhotelliratkaisulla. Sain palveluntarjoajilta monenlaisia ehdotuksia ja pian huomasin, että pääperiaate on seuraava: yksi WordPress-asennus per webhotellipaketti. Useimmat peruswebhotellit ovat tehoiltaan optimoituja vain yhtä verkkosivustoa varten ja vaikka teknisesti niihin olisikin mahdollista liittää useampi sivusto, on turvallisempaa käyttää webhotelleja suositusten mukaan.

Projektilleni ehdotettiin peruswebhotellin lisäksi myös käytön mukaan skaalautuvia järjestelmiä, järeämpiä webhotellipaketteja (mahdollista asentaa useampi WP), tukkuhotelli pakettia (tarkoitettu usealle sivustolle), WordPress-webhotellia,  omaa virtuaalipalvelinta sekä ylläpidettyä virtuaalipalvelinta.

Monet mainitsivat, että WordPress-projekti WooCommerce-verkkokaupan kera tarvitsisi vähintään oman webhotelli ellei jopa omaa virtuaalipalvelinta. Päätin yksinkertaistaa vaatimuksiani, sillä monen vaihtoehdon miettiminen rinnakkain vain sekoitti pääni. Lisäksi verkkokaupan perustaminen teknisessä mielessä vaatii vielä hieman pohtimista webhotellin tai virtuaalipalvelimen ominaisuuksien osalta. Oma virtuaalipalvelin houkuttelee erittäin paljon kokemuksen kartuttamisen kannalta, mutta palaan siihen myöhemmin.

Tavoitteenani on löytää blogilleni sopiva webhotelli. Muita projekteja en mieti nyt lainkaan.  Päätöksestäni viisastuneena päädyin vertailemaan keskikokoisia eli 4 – 6 Gt:n webhotelleja. Niistä pienemmät tuntuivat liian pieniltä ja suurempaa en tällä hetkellä tarvitse. Työni helpottui huomattavasti. Esittelen tulokseni taulukoissa ja haluan muistuttaa, että ratkaisuni on tehty vain ja ainoastaan omia tarpeitani varten. Mikäli jokin solu taulukossa  on tyhjä, en ole löytänyt vastausta yrityksen sivustolta. Teknisten käsitteiden tuntuessa hankalilta, apua voi yrittää löytää postauksestani Hostingpalveluiden teknistä sanastoa.

Taulukoissa oleva Kulut yhteensä vuodessa sisältää webhotellin vuosimaksun lisäksi myös domainin vuosimaksun, Kulut yhteensä kk on saatu laskutoimituksella: Kulut yhteensä vuodessa / 12.

XetNET, Shellit.org ja Nettihotelli

XetNETin Iso Kuutonen kuuluu tällä hetkellä potentiaalisiin vaihtoehtoihini, siinä yhdistyy järkevä hinta suhteessa levytilaan. Liikennöintirajoitus on tämän kokoisten webhotellien sarjassa yksi suurimmista ja yritys vaikuttaa niin yleisolemukselta kuin sähköpostikommunikoinnin perusteellakin rehdiltä suomalaiselta yritykseltä. XetNETistä ehdotettiin myös käytön mukaan skaalautuvaa palvelua, joka perustuu pieneen 2 € kuukausimaksuun, jolla saa tietyn verran levytilaa ja tiedonsiirtokaistaa, ylimenevältä osalta laskutetaan erikseen. Vaikka XetNet Skalassa maksat vain siitä mitä käytät, niin kuukausimaksun arvioiminen tuntui liian hankalalta ja en täten kokenut kyseistä vaihtoehtoa omakseni.

Shellit.orgin Kulta-webhotelli käyttää MarianDB-tietokantaa, joka on yhteensopiva MySQL-tietokannan kanssa. Hinta on vertailussani olevista palveluntarjoajista toiseksi halvin, mutta en usko sen vaikuttavan laatuun. Pidän Shellit.orgin yritysilmeestä ja siitä, että heidän palvelut käyttävät 100 % tuulivoimaa, joten ekologisuuskin on otettu huomioon. Tämä vaihtoehto on tällä hetkellä kärkipäässä ajatuksissani. Lisäksi yritys on voittanut kesällä 2015 Tivi-lehden webhotellivertailun, jossa kehuttiin muun muassa hotellien tietokantanopeutta.

Nettihotellin Lukaali 5 GB webhotelli vastaa ominaisuuksiltaan muita vertailussa olevia vaihtoehtoja. Mainittakoon, että Nettihotellista suositeltiin omaa virtuaalipalvelinta, joka olisi kattanut kaikki neljä projektiani ja olisin saanut palvelun hintaan 18,48/kk. Webhotelleista suositeltiin 1 Gt Huonetta, joka olisi Lukaalia edullisempi. Lukaali on ominaisuuksiltaan samaa luokkaa kuin muilla palveluntarjoajilla, mutta on vertailuni kallein. En valinnut osittain siitä syystä Nettihotellia blogini kodiksi. Erityiskiitos tämän yrityksen sivustolle kattavasta palveluiden vertailuista, kyseinen vertailusivu on selkeä ja sisältää palveluiden ominaisuudet järkevästi esitettyinä hintoineen päivineen. Tästä kannattaisi muiden ottaa mallia!    

xetnetShellitNettihotelli_vertailu

Zoner, Louhi ja Sigmatic

Zonerin Yrityswebhotellin liikennöintirajoitus 150 Gt/kk on omaa luokkaa vertailtavien webhotellien välillä, lisäksi yksi verkkotunnus kuuluu vuosittain pakettiin mukaan, joten siitä ei tule erillistä maksua. Olinkin jo laittanut taulukkoon, että en valitse tätä, koska jos käytännössä yhteen webhotelliin ei kannata laittaa useampaa sivustoa, niin miksi maksaisin pelkästä blogista noin 16 € kuukaudessa, kun voin saada sen halvemmallakin. Uskon nimittäin, että valitsemani yritykset ovat käytännössä aika lailla samanlaisia ja erot niiden välillä ovat erittäin pienet.

Kysäisin kuitenkin jo aikaisemmin Zonerin Jounilta meilitse mielipidettä useammasta verkkotunnuksesta samassa webhotellissa ja aiheesta löytyy heidän verkkosivuiltaan myös artikkeli, jossa kuvataan asian hyviä ja huonoja puolia. Lisäverkkotunnuksia yhdessä yrityswebhotellissa voi olla maksimissaan kuusi. Nyt kun tarkemmin tätä postausta kirjoittaessa ajattelee, saattaisi Zonerin Yrityswebhotelli olla sittenkin yksi potentiaalisista vaihtoehdoista. Voisin aloittaa jo yhden uusista projekteistani rinnakkain blogini kirjoittamisen kanssa. Tätä täytyy pohtia vielä.

ZonerLouhiSigmatic_vertailu

Louhen Perus webhotelli kuuluu potentiaalisiin vaihtoehtoihini blogini kotia etsiessä. Nimi palveluille, koti sivuillekuuluu yrityksen iskulause ja se sykähdyttää. Louhi taisi olla ensimmäisiä suomalaisia hostingpalveluita tarjoavia yrityksiä, joita tutkin ja heidän sivuilla seikkaillessa tajusin, että tätä juuri haluan: suomalaista hostingpalvelua, joka tuo Suomeen työtä ja jonka palvelimet sijaitsevat täällä Suomessa. Ominaisuuksiltaan Louhen Perus webhotelli vastaa muita vastaavia kilpailijoiden tuotteita ja hinta on halvimmasta päästä.

Louhelta löytyy myös Tukkuhotelli-paketteja, jota ehdotettiin alun alkaen ratkaisukseni useampaa WordPress sivustoa varten. Esimerkiksi Startti nimiseen Tukkuhotelliin voi laittaa maksimissaan 5 webhotellia ja levytilaa löytyy 10 Gt. Se kustantaisi kuukaudessa 19,00 € (sis. alv) eli 228,00 € (sis. alv) vuodessa ja fi-päätteisen verkkotunnuksen kanssa 243,48 € (sis. alv) vuodessa, josta saadaan kuukausihinnaksi domainin kera 20,29 € (sis. alv). Pääsisin itse hallinnoimaan kaikkien webhotellien resursseja ja ominaisuuksia. Hinta on linjassa Nettihotellin tarjoaman oman virtuaalipalvelimen kanssa, joka 10 Gt levytilalla ja max 5 webhotellilla vastaa melkein Louhen Startti Tukkuhotellipalvelua.

Palveluntarjoajan valintaprosessi käy mielenkiintoiseksi, alan kallistumaan Louhen Tukkuhotelli-paketin puoleen, sillä pystyisin myös aloittamaan WooCommerce-verkkokaupan rakentamisen harjoittelunkin. WooCommerce tarvitsee oman webhotellin ja Tukkuhotelli-pakettia käyttämällä pystyisin varaamaan sille tarpeeksi resursseja. Onkohan muilla palveluntarjoajilla vastaavaa pakettia tarjolla?

Sigmaticin Starter webhotelli sisältää suurin piirtein samat ominaisuudet kuin muiden palveluntarjoajien vastaavat tuotteet ja siksi olen laittanut sen taulukkoon. Sähköpostitse minun tarpeisiini ehdotettu palvelu oli kuitenkin Professional-webhotelli, 20 Gt levytilalla ja 100 Gt liikennöintirajoituksella kuukausimaksun ollessa 18,60 € (sis. alv) + verkkotunnuksen vuosimaksu. Professionaliin olisi pystynyt liittämään kolme WordPress-projektia, mutta neljännelle projektille eli WooCommerce-verkkokaupalle suositeltiin omaa virtuaalipalvelinta raskaiden tietokantakyselyiden johdosta. Verkkokauppa ei välttämättä toimi webhotellissa tarpeeksi nopeasti. Starter-webhotellipaketin osalta kuukausihinta on hieman suurempi muihin vastaaviin tuotteisiin verrattuna. Hinta saattoi ehkä vaikuttaa päätökseeni olla valitsematta Sigmaticia, mutta suurin syy on selittämätön tunne. Minusta tuntui siltä, että tämä ei ole blogini koti.

Mitä enemmän olen verrannut ja tutkinut näitä kahdeksaa suomalaista palveluntarjoajaa, olen huomannut, että erot palveluiden ominaisuuksissa ja niiden hinnoissa ovat todella pienet. Pääosiin nousee oma fiilis; miltä tuntuu mennä yrityksen verkkosivulle, millaista palvelua saa. Esimerkkinä tästä Louhi, yrityksestä ollaan kyselty, olenko tehnyt jo valintaani tai voiko he auttaa siinä jotenkin. Olen jo kahteen kertaan ilmoittanut, että en vielä, mutta palaan x ajan kuluessa. Kyllä se alitajuisesti vaikuttaa, jos yritys muistaa minut vielä sen x ajan päästä ja kysyy uudestaan. Tulee tunne, että minut muistetaan, vaikken olekaan (vielä) suuryritys vaan tavallinen kadun tallaaja.

Hostingpalvelu.fi ja Planeetta Internet

Hostingpalvelu.fi osalta olen vertailutaulukkoon valinnut  Peruspaketin, jossa levytilaa 4 Gt ja liikennöintirajoituksena 40 Gt, näillä tiedoilla Peruspaketti on levytilaltaan hieman matalampi kuin useampi vertailukohde ja hinnaltaan siten vähän suurempi. Plussaa Hostingpalvelu.fi:ssä on joka päivä aamusta iltaan avoinna oleva puhelintuki. Tässäkään tapauksessa sähköpostitse ehdotettu ratkaisu ei ollut Peruspaketti, vaan Yrityspaketti tai vaihtoehtoisesti täysin WordPressille optimoituja WP-hotelleja.  En kuitenkaan valinnut tätä yritystä palveluntarjoajakseni.

Planeetta Internet Oy:n Kotisivutila on levytilaltaan vaihtoehdoista pienin. Yritin etsiä heidän sivuiltaan isompaa webhotellia, mutta kaikissa webhotellivaihtoehdoissa on saman verran levytilaa ja lisätilasta peritään kuukausimaksu. Lisäksi webhotelliin joutuu ostamaan sähköpostin lisäpalveluna. Sähköposti + webhotelli + verkkotunnus kustantaa kuukaudessa 10,05 € (sis. alv). Yritykseltä löytyy myös JELASTIC-palvelu, joka soveltuu paremmin verkkokauppaan sekä suuriliikenteisemmälle sivustolle. En valinnut Planeetan palveluita, koska mielestäni levytilaa on liian vähän ja haluan sähköpostin sisältyvän webhotelliin.  Haluan kuitenkin kiittää yritystä henkilökohtaisesta yhteydenotosta, sillä heiltä soitettiin minulle ja kartoitettiin, mitä oikeasti tarvitsen.

HostingpalveluPlaneettaInternet_vertailu

Loppu löpinät

Huh, olipas paljon asiaa! Vielä jäi vaivaamaan yksi tärkeä asia, jota en ole selvittänyt liittyen hostingpalveluihin, nimittäin SSL-tuki/salaus/sertifikaatti. Se tulee olleelliseksi vähintään sitten, kun alan rakentamaan verkkokauppaa. Jätin kyseisen ominaisuuden taulukosta pois sen takia, että siihen pitää perehtyä vielä tarkemmin, jotta osaan vertailla vaihtoehtoja.

Palaan vielä puheluuni Planeetta Internet Oy:n Annikan kanssa. Puhelussa todettiin toimintani olevan vielä pientä ja pärjäisin hyvin Planeetta Kotisivulla. Haluan kuitenkin unelmoida jostain isommasta ja siksi haluan valita hieman järeämmän vaihtoehdon. Louhen Tukkuhotelli tuntuu houkuttelevimmalta, sillä siinä on tilaa unelmilleni eli toisille projekteille. Nukutaan ensin yön yli ja palataan uudelleen asiaan, potentiaaliset palveluntarjoajat ovat: Louhi, XetNET ja Shellit.org sekä ehkäpä Zoner.

4 thoughts on “Webhotellin valintaa & vertailua

 1. Hei Marika,

  Halusin kysyä, että luitko tai vertailitko näiden mainitsemiesi palveluntarjoajien sopimusehtoja ollenkaan?

  Asiaa hieman samoista syistä tutkineena löysin edellä nostamistasi kolmen (Louhi, Shellit ja XetNET) soppareista aika paljonkin eroja. Kannattaisi siis varmaan lukea läpi mitä siellä sanotaan…

  Ohessa 2018-/04 löytämiäni otteita ehdoista:

  Louhi voi “muista syistä” muuttaa sinulle ilmoittamatta palvelunsa sisältöä tai keskeyttää toimituksen “muiden töiden” takia – kenties lumitöiden? Louhi voi myös poistaa blogistasi materiaali mikäli se edes “epäilee” kirjoitustesi rikkovan sopimusehtojaan. Mitäpä sitä tarkistamaan saati osoittamaan mitään, kun voi epäilläkin. Lisäksi, olet tietenkin velvollinen lukemaan ja toimimaan Louhen web-sivuillaan julkaisemien tiedotteiden mukaisesti, joita ei sinulle tarvitse edes eMailata. Jotta viimeksi kävit lukemassa Louhen tiedotteita? Palvelusopimuksesi, jonka olet etukäteen maksanut voidaan myös purkaa mikäli olet “muutoin maksukyvytön”, mitä ihmettä se sitten tarkoittaakaan – toivottavasti ei kuitenkaa muita maksutapoja.

  Shellit puolestaan voi poistaa blogistasi materiaalia, mikäli se loukkaa jotakuta. (“Levytilassa säilytettävä materiaali ei saa loukata ketään.”) Kirjoitelmasi ennakkoon maksamassasi blogissa kannattaa olla aivan puhdasta pullaa tai voi tulla lähdöt. Juttusi ei saa myöskään olla “hyvän maun tai hyvien tapojen vastaista” jota tulkitsee varmaankin ihan aito tapakouluttaja. Lisäksi sitoudut edellä mainituista rikkeistä ihan rahallisesti maksamaan “tutkinta, korjaus- ja/tai muut kulut” sekä shellit:ille että kolmansille osapuolille. Siis vaikka harmistuksen ja loukkaantumisen aiheuttamat jonkin kolmannen osapuolen tarvitsemat nenäliinat! Ja niinpä tietenkin: olet velvollinen lukemaan ja toimimaan tiedotteiden mukaan, jotka shellit toki julkaisee halutessaan vain omilla web-sivuillaan, koska mitä sinä nyt vaikkapa sähköpostilla tekisit kun voit vallan hyvin kytätä toimittajasi web-sivujakin.

  XetNET:in asiakkaat eivät puolestaan saa “käyttää tietoverkkoa hyvän tavan vastaiseen toimintaan.” On taas tapakonsulteille töitä huomaan. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että XetNET:illä on oikeus irtisanoa sopimus välittömästi, jos “Asiakkaan aihettama liikenne poikkeaa runsaasti normaalista liikenteestä”. Eli unohda DDOS-hyökäykset, riittää katsos ettei kukaan lue blogiasi vastoin palveluntarjoajasi odotuksia.

  Joten edellisen valossa kiinnostaisi tietää, että minkäpä toimittajan valitsisit nyt?

  1. Moikka SopimusNörtti,

   Nostit mielenkiintoisen asian esille, kiitos siitä! Myönnän, etten ymmärtänyt vertailla sopimusehtoja, vertailin vain ominaisuuksia. Siinä siis parannettavaa, sitten jos vaihdan palveluntarjoajaa.

   Ehkä olen sen verran naiivi, että en usko oman blogini rikkovan sopimusehtoja, siten että se yhtäkkiä deletoitaisiin. Minua kiinnostaisi, oletko löytänyt webhotellin toimittajaa, jolla EI olisi yhtä mystiseltä kuulostavia sopimusehtoja? 🙂

Comments are closed.