Viherpuuhia

Aurinkoinen ja leppoisa talvipäivä tuo kevään mieleen sekä jokavuotisen pienen kasviharrastukseni: lasitetun parvekkeen muuttamisen viherhuoneeksi. Tänä vuonna tuntuu olevan enemmän energiaa, joten voisinkin ihan suunnitella, mitä haluan parvekkeelle kasvattaa tulevaksi kesäksi.

Hyppäämme tämän postauksen myötä täysin eri maailmaan, mistä olen aikaisemmin kirjoittanut. Mitä enemmän ikää on tullut, sitä mielenkiintoisemmaksi varsinkin hyötykasvien kasvattaminen on tullut. Myös lapset innostuvat kasveista ja satoa on yhdessä hauska kerätä. Haluan siksi vaihteeksi kirjoittaa, jostain värikkäämmästä ja virkistävämmästä kuin WordPressin käyttökokemuksista. Tässä muutama lempikasvini!

Sokeriherne, tomaatti, chili & oregano

Sokeriherne, nam! Niin maukas ja helppohoitoinen, kasvaa silmissä ja sitä on lasten kanssa ehkä parhainta seurata. Laitat vain ostetut herneet multaan pussissa olevan ohjeen mukaan ja kun taimet alkavat kasvaa, asetat tukikepit jokaisen herneenverson viereen. Versot alkavat kapuamaan tukikeppejä pitkin todellakin vauhdilla! Herneenpalotkin ilmestyvät kuin tyhjästä yhdessä yössä. Ihmettelen sitä joka vuosi. Kasveja täytyy toki kastella aika lailla, varsinkin, jos parveke sijaitsee auringonpuolella.

Tomaatti! Viime vuonna taisin ostaa valmiin taimen ja mikäköhän lajikkeen nimi oli, en muista, mutta kirsikkatomaatin näköisiä tomskuja niistä tuli. En ole vielä onnistunut saamaan kunnon satoa, mutta tomaatin kasvua on myös kiva seurata. 

Chili, paras! Ehdoton lempihyötykasvini ja satoa tulee, niin itsekasvatetuista taimista kuin taimitarhasta ostetuista valmiista taimista. Kuvassa komeilee pensaschili ja kerätty sato. Olen kerännyt chilit leikkaamalla saksilla palon irti ja laittanut kuivumaan sellaisenaan jääkaapin päälle. Meidän jääkaapin päällä on tyhjä ja lämmin tila, jossa palot ovat kuivuneet helposti. Osa pensaschilin paloista oli aika pieniä, mutta ne saa hyvin murennettua ruokaan litistämällä kuivan palon sormien välissä. Suosittelen muovihanskojen käyttöä, mikäli täytyy esimerkiksi lapsien naamaa pyyhkiä ruoanlaitoin jälkeen, jottei chilin jäämiä joudu vaikkapa silmiin.

oreganosato

Oregano, oiva lisä ruokiin tuoreena! Oreganon ostin ja istutin purkkiin valmiina taimena. Se kasvaa muhkeaksi ja on helppo pyytää lapsia hakemaan parvekkeelta muutama tuore oksa ruokaan mausteeksi. Kaikkea oreganoa en saanut tuoreena käytettyä, joten kuivatin loput chilien seurana jääkaapin päällä ja murskasin kuivat oreganot lasipurkkiin maustekaappiin.

Mustasilmäsusanna & punapäivänkakkara

Kaunis mustasilmäsusanna! Keltainen selkeä kukka mustalla silmällä, jonka toissa vuonna laitoin siemenistä taimiruukkuihin kasvamaan keväällä sisälle. Muutama taimista selvisi hengissä parvekkeelle asti, sillä lapseni katkaisivat suurimman osan olohuoneessa kasvavista taimista palloa heitellessä tai muuten vaan käsillään huitoessa. Kesän kuluessa mustasilmäsusannasta oli tullut valtava köynnöskasvi, joka kasvoi niin kattoa kohden kuin roikkui kauniisti parvekkeella olevasta lasihyllystä alaspäinkin. Oli mahtavaa katsoa OMAA kukkivaa mustasilmäsusannaa parvekkeella kesäiltoina auringon laskiessa.

Räikeä punapäivänkakkara! Se löytyy etupihani pienestä kukkapenkistä ja tämän monivuotisen kukan olen istuttanut siemenestä. Punapäivänkakkara on korkeavartinen kasvi ja tarvitsee tuekseen pitkän kukkakepin. Ihastuin sen räikeisiin väreihin ja kukinta-aikaan toivon sateetonta keliä, jotta terälehdet pysyvät kauniina mahdollisimman pitkään, eikä varsi taipuisi sateen voimasta.