Illat kuluvat koodatessa

Esittelen taas uuden tutkimus- ja kehittymiskohteeni. Tiedän, niitä on nyt tullut monia, mutta tämä on erittäin oleellinen osa polkua, joka vie unelmani luo. Teen nyt sitä, mitä monet työnantajat peräänkuuluttavat: nimittäin koodaan (=ohjelmoin) ihan harrastuksen vuoksi!

linux_terminal
Linuxin pääteohjelma.

Sain koodausprojektini käyntiin yksinkertaisesti avaamalla Linux -koneeni “terminaalin” ja alkamalla kirjoittamaan koodia nano -tekstieditoriin. Terminaali on siis Linux -ympäristössä avattava pääteohjelma, jolla pystytään ohjaamaan käyttöjärjestelmää komentokehotteiden avulla. Käytän tässä tekstissä pääteohjelmasta termiä terminaali, joka tulee englanninkielen sanasta “terminal”.

Siitä on varmaan kulunut pari vuotta, etten ole koodannut lainkaan, mitä nyt muutaman kerran tutkinut erinäisiä java -koodin pätkiä. Olin noin kuukausi sitten asentamassa tätä samaa koodausprojektia varten NetBeans -kehitysympäristöä ja se kaatui virheeseen, aikaa sen selvittämiseen ei ollut ja projekti jäi sikseen, kun kotityöt veti pidemmän korren. Sain tämän blogin kirjoittamisen ohessa idean; miksi en aloittaisi koodausprojektiakin yksinkertaisemmin:

 1. Luo tiedosto esimerkiksi nano tekstieditorilla
  • nano Koodini.java
 2. Kirjoita tarvittava koodi Koodini.java nimiseen tiedostoon
 3. Käännä javac -ohjelmalla luotu tiedosto
  • javac Koodini.java
 4. Korjaa mahdolliset virheet virheilmoitusten perusteella
 5. Käännä tiedosto uudestaan
  • javac Koodini.java
 6. Käynnistä virheetön ohjelma
  • java Koodini

Pääsin tällä tavalla suoraan koodaamaan! Hassuinta on se, että olin unohtanut miten ohjelmointi on helpoin aloittaa. Projektin ollessa pieni on järkevämpää käyttää yksinkertaista työkalua, näin ollen koodivirheiden ratkaiseminen ja peruskoodaustaito kehittyy, kun tukena ei ole kehitystyökalun monia avustavia toimintoja.

Lasten nukkumaan menon jälkeen, olen siis viettänyt pari edellistä iltaa tv:n sijaan koneella koodausprojektini parissa ja lisäksi käyttänyt myös yhden päiväuniajan siihen, tuloksena seitsemän koodaustuntia ja 230 riviä toimivaa java -koodia. Kelpotulos minulle, oletteko samaa mieltä? Tämä kaikki ruoanlaiton, siivoamisen, pyykinpesun, leikkimisen, ulkoilun ja lenkkeilyn ohessa. Enpä olisi vielä pari kuukautta sitten uskonut, että pystyn tähän. Uskon, että intohimo vie elämässä eteenpäin ja auttaa jaksamaan myös arjessa. Unelman tavoittelu on avartanut ajatusmaailmaani sekä avannut näkymättömiä ovia uskomattomalla voimalla. Blogin kirjoittaminen konkretisoi tekemistäni ja antaa energiaa yrittää vielä enemmän. Mikä hienointa, en edes tiedä määränpäätäni, mutta uskon sen olemassa oloon!

Eilen illalla avatessani konettani mietin, että koodaanko vai kirjoitanko blogia, ajatukseni oli, että toinen on pois toisen tekemisestä. Mitä jos pidänkin molemmista, niin eihän näin voi olla? Siitä syystä koodaus on ehdottomasti yksi polkuni pisteistä eli piste e. Sen kehittäminen täydentää matkaani kohti tulevaisuutta ja keksin tavan, miten saan dokumentoitua myös sitä puolta tänne blogiini. Aurinkoista viikkoa kaikille unelmoijille!

One thought on “Illat kuluvat koodatessa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *